Μια εταιρεία λογισμικού αναπτύσσει ένα επαναστατικό λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα να εντοπίζει άτομα από φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Η Face.com παρήγαγε τεχνολογία που μπορεί να εντοπίσει τα άτομα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στις online γκαλερί, συγκρίνοντας την εικόνα τους με μια γνωστή εικόνα τους.

Privacy concerns: Face.com has made software available that can identify people from photographs on the internet through facial recognition technology (file picture)
Το λογισμικό λειτουργεί δημιουργώντας ένα αλγόριθμο του προσώπου - μια μέτρηση της διάταξης των χαρακτηριστικών του  όπως τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
Η εταιρεία λέει ότι είναι 90 τοις εκατό ακριβής, όταν σαρώνει εικόνες που εμφανίζονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η Face.com περιόρισε τη διαθεσιμότητα του λογισμικού λόγω ανησυχίας για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Αλλά έχει τώρα κυκλοφορήσει το Photo Finder λογισμικό για προγραμματιστές που επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών που θα επιτρέπουν στον καθένα να αναζητει οποιονδήποτε στο διαδίκτυο.
Ο Gil Hirsch, διευθύνων σύμβουλος της Face.com, δήλωσε στην εφημερίδα The Sunday Times: «Έχουμε ξεκινήσει μια υπηρεσία που επιτρέπει στους προγραμματιστές να λάβουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μας και να τον εφαρμόσουν αμέσως τις δικές τους εφαρμογές.
«Η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από το 5000 προγραμματιστές. Μπορείτε βασικά να κάνετε  αναζήτηση ανθρώπων σε κάθε φωτογραφία.
«Θα μπορούσατε να ψάξετε για τα μέλη της οικογένειας για Flickr, σε εφημερίδες ή σε βίντεο στο YouTube - αλλά θα χρειαστεί αρκετή επεξεργαστική ισχύ».
Η χρήση της τεχνολογίας ανίχνευσης προσώπου έχει χρησιμοποιηθεί μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Υπηρεσίας Ελέγχου Συνόρων.
Το Google έχει ένα εργαλείο - Picasa - το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να οργανώσουν τις φωτογραφίες τους με την τοποθέτηση πινακίδων που ταιριάζουν 
Υποστηρικτές του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού, έχουν πει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ανθρώπων που χάθηκαν σε  καταστροφές.
Αλλά υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την ακρίβεια της τεχνολογίας και τον αντίκτυπό της στην ιδιωτική ζωή.
Ο Simon Davies, διευθυντής της Privacy International, δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτό θα κάνει πολλούς ανθρώπους πολύ ανήσυχους σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.